10 Nisan 2022
Akıllı Tarım Nedir?
Dünyada değişen trendler sonucunda tarım ve hayvancılık da etkilenmektedir. Günümüzde artan nüfus ve beraberinde çoğalan taleplerin karşılık bulabilmesi için bu alanlarda çalışmaların hız kazanması gerekir. Akıllı tarım çalışmaları da bu ihtiyaçları karşılamak, tarımda verimliliği artırmak amacıyla ortaya çıkmış bir kavramdır.
İçindekiler
- Akıllı Tarım Nedir?
- Akıllı Tarım Nedir?
- Akıllı Tarım Yaklaşımı Nasıl Ortaya Çıktı?
- Akıllı Tarım Neyi Amaçlıyor?
- Akıllı Tarım Çiftçilere Ne Tür Fırsatlar Sunuyor?
- Yaygın Akıllı Tarım Uygulamaları Nelerdir?
- Akıllı Tarım Uygulaması Örnekleri
- Çiftlik Danışmanlık Sistemi Projesi
- Buğday Hasadında Dane Kayıplarının İzlenmesi ve Takibine Yönelik Sistemin Geliştirilmesi
- Hektaş ve Akıllı Tarım
- Kaynakça
İçindekiler
- Akıllı Tarım Nedir?
- Akıllı Tarım Nedir?
- Akıllı Tarım Yaklaşımı Nasıl Ortaya Çıktı?
- Akıllı Tarım Neyi Amaçlıyor?
- Akıllı Tarım Çiftçilere Ne Tür Fırsatlar Sunuyor?
- Yaygın Akıllı Tarım Uygulamaları Nelerdir?
- Akıllı Tarım Uygulaması Örnekleri
- Çiftlik Danışmanlık Sistemi Projesi
- Buğday Hasadında Dane Kayıplarının İzlenmesi ve Takibine Yönelik Sistemin Geliştirilmesi
- Hektaş ve Akıllı Tarım
- Kaynakça
Akıllı Tarım Nedir?
Dünyada değişen trendler sonucunda tarım ve hayvancılık da etkilenmektedir. Günümüzde artan nüfus ve beraberinde çoğalan taleplerin karşılık bulabilmesi için bu alanlarda çalışmaların hız kazanması gerekir. Akıllı tarım çalışmaları da bu ihtiyaçları karşılamak, tarımda verimliliği artırmak amacıyla ortaya çıkmış bir kavramdır. Dünya kaynakları hızla tükenmeye başlamışken hem mevcut kaynakların korunması hem de tarımda sürdürülebilirlik için çalışmalar hız kazanmıştır. Gelecek için durumun öneminin farkında olan ülkelerde, akıllı tarım uygulamaları planlanma kapsamındadır. Artan dünya nüfusunun beslenme sorununu önlemek için yapılan çalışmalar, 2050 yılına kadar tarım faaliyetlerinin %70 oranında artırılması gerektiğini işaret eder. (1)
Akıllı Tarım Nedir?
Tarımsal üretim, dış etkenlere bağlı bir faaliyet olduğundan hava durumu, tohum kalitesi, toprak gibi birçok etken üretim oranını etkiler. Bu durum da tarımı, yıllar boyu riskli ve belirsiz bir konuma yerleştirmiştir. Fakat dünya nüfusunun tarıma ihtiyacı azalmamakta aksine artmaktadır. Bu nedenle tarım faaliyetlerini stabil konuma getirmek için çalışmalar yapılmaktadır. Günümüzde teknolojinin tarımsal faaliyetlerle bir araya gelmesi bu belirsizliklerin en aza indirgenerek, verimli, sürdürülebilir ‘akıllı tarım’ kavramını ortaya çıkmıştır. Bu sayede gözlemlenebilir, kaliteli, düşük maliyetli ve her geçen gün bir adım daha ileriye giden tarım faaliyetlerine imkan sağlanmıştır.
Tarım, ülkeler için yalnızca beslenme alanında katkı sağlamaz. Aynı zamanda hammadde kaynağı, milli gelir alanı oluşturma, istihdam sunma, dengeli bir ekonomik dağılım imkanlarını da beraberinde getirir. Bir ülkenin ekonomik planlamasında asla göz ardı edilmemesi gereken dallarından biridir. Bu nedenle gelişmiş ülkeler, endüstriyel gelişmelerin yanı sıra tarım sektörüne de yatırımlarını ihmal etmemiştir. Endüstri 4.0 ile meydana gelen gelişmeler, Tarım 4.0 dönüşümüne de ortam sağlamıştır. Tarımda bilgisayar kullanımı, yazılım destekleri, teknolojik tarım aletleri, insansız araçlar ve yapay zeka uygulamaları ile akıllı tarım dönemi başlamıştır. Bu dönemle birlikte 2017 yılında insan iş gücü olmadan tamamen makineler ile ekilip yetiştirilen tarım mahsulü ilk kez hasat edilmiştir. (1)
Akıllı Tarım Yaklaşımı Nasıl Ortaya Çıktı?
Sanayi devrimiyle birlikte makineleşme örnekleri tarımda da görülür. 17.yüzyılda İngiltere’nin dörtlü ekim sistemi, 19.yüzyıl başlarında ekim makinelerinin piyasaya sürülmesi tarıma farklı yaklaşımlar kazandırmıştır. Tarımda mekanik gelişmeler 2. Dünya Savaşı sonrasında biçerdöver ve hasat toplama makinelerinin icadı ile devam etmiştir. (2) İnsanoğlu başlıca beslenme kaynaklarından biri olan tarımı ileriye taşımak için tarih boyunca çalışmalarını sürdürmüştür. 1990’lı yıllarla birlikte bilgisayarlar, tarım sektörüne girmeye başlamıştır. Böylece makineleşme ile birlikte teknolojiden de faydalanılmıştır. Günümüzde bu teknolojik gelişmeler çok daha çeşitlenmiş ve akıllı tarım kavramını ortaya çıkarmıştır. Aynı zamanda 19. yüzyılda tarımsal faaliyetler üzerindeki bilimsel araştırmalara başlanmıştır. Tüm bu gelişmeler, Tarım 4.0’ı beraberinde getirmiştir.
Akıllı Tarım Neyi Amaçlıyor?
Tarımın başlıca hedefi beslenme zincirine katkıda bulunmaktır. Dolayısıyla akıllı tarımın ana amacı bu beslenme zincirine katkıyı en verimli hale getirmektir. Sürdürebilir ve ölçülebilir tarım imkanı için teknolojiden destek alınmalıdır. Tarım faaliyetleri, dışarıdan etkiye açık olduğundan çıktıları belirsizdir. Bu belirsizlik sektör için olumsuz bir durum yaratır. Akıllı tarımın amacı, bu belirsizliği minimuma indirmek, verimi maksimum düzeye çıkarmak, kaliteli hasat elde etmek ve bu süreçten tasarruf sağlamaktır.
Tarımda uygulanan yanlış yöntemler nedeniyle gıda israfı meydana gelir. Akıllı tarım uygulamaları ile bu israf önlenebilir. Hem zamanı hem de imkanları en doğru şekilde kullanmak amaçlanır. Aynı zamanda ürün kalitesi arttırılarak tüketiciye de yarar sağlanır. Tarımda stratejik planlama olanağı sunarak gelişmeyi sürekli hale getirir. Akıllı tarım, takip edilebilir, öngörülebilir ve ekonomik tarımsal faaliyetler sunan teknolojiler bütünü kapsar.
Akıllı Tarım Çiftçilere Ne Tür Fırsatlar Sunuyor?
Akıllı tarım, çiftçiler için birçok avantaj sağlar. Diğer tarım metotlarından farklı ve avantajlı olmasının sebepleri şu şekilde sıralanabilir: (3)
- Hasattan maksimum verim sağlanır.
- Gübre ve ilaçlama gibi masraflar azalır.
- Ürün kalitesinde artış gözlemlenir.
- Çevreye duyarlı tarım icra edilir.
- Kullanılan bilgi sistemleri sayesinde detaylı kayıtlar elde edilir.
- Anlık veriler ile gerçekçi maliyet hesaplama imkanı sunar.
- Dönemsel yoğunluğa sahip olan bu sektörde hasadın korunması ve takibinin kolayca yapılmasını sağlar.
- Klasik tarımda müdahale etmesi zor etkenleri ortadan kaldırma olanağı sunar ve farklı tarım faaliyetleri ortaya koyar. (Örneğin; topraksız tarım)
Yaygın Akıllı Tarım Uygulamaları Nelerdir?
Tarımda verimliliği esas alan akıllı tarım uygulamaları hem tarlada hem de tarım alanı dışında görülür. Yalnızca üretim sürecinde değil öncesindeki hazırlık aşamalarında ve sonrasındaki takip adımlarında da akıllı tarım uygulamalarından faydalanılır. Bu akıllı tarım uygulamaları birçok üretici tarafından kullanılır.
Üreticilerin sıkça kullandığı akıllı tarım uygulamalarının bazıları: (4)
- Sensörler yardımıyla hava tahmini yapılması ve toprağın durumu hakkında bilgi toplanmasıdır. Böylece en doğru sulama veya ilaçlama zamanı tespit edilir.
- Su tasarrufu sağlamak amacıyla tasarlanan akıllı sulama sistemleridir. Gün geçtikçe gelişen bu sistemler günümüzde çiftçinin telefonundan sulama kontrolü yapabileceği seviyededir.
- Uydu teknolojileri ile tarlaya ait veriler elde etmektir. Arazi verimliliği, hasar tespiti ve öngörü oluşturulmasında bu veriler oldukça yarar sağlar.
- Tarladan maksimum fayda sağlamak için geliştirilen, farklı konular özelinde hazırlanmış akıllı tarım uygulamalarıdır. Bu uygulamalar ile üretici bilimsel yönlendirmeler edinir. Ekimin nasıl olması gerektiği, toprağın anlık durumu, sulama vakitleri, kullanılacak gübre türleri, arazide bölgeler arası değişim ve uygulama farklılıkları gibi birçok konuda yol gösterici uygulamalar bulunur.
- İnsansız hava araçları sayesinde ekim, ilaçlama, gübreleme ve görüntüleme işlemleri kolaylıkla yapılır.
Akıllı Tarım Uygulaması Örnekleri
Ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen akıllı tarım uygulamalarının birçoğu teşvik kapsamındadır. Bakanlık onayıyla ilerleyen ve desteklenen akıllı tarım uygulama örnekleri mevcuttur.
Çiftlik Danışmanlık Sistemi Projesi
Avrupa Birliği’nden destek alınan bu projede amaç çiftçiler arası iletişimin artırılması, çevre hakkında daha fazla bilgi edinilmesi, tarımsal faaliyet süreçleri hakkında daha detaylı bilgi verilmesi, gıda güvenliğini sağlanması, standartlara uygun üretim yapılması gibi pek çok konuda çiftçilere danışmanlık hizmeti vermektir. (5) Bu kapsamda çalışmalar devam etmekte ve belirli illerde uygulamaya yönelik eğitimler düzenlenmiştir. (6)
Buğday Hasadında Dane Kayıplarının İzlenmesi ve Takibine Yönelik Sistemin Geliştirilmesi
GPS sistemi sayesinde işlenen verilerin analizlerin elde edilmesi ve elde edilen veriler ile kayıpların azaltılması hedeflenir. Biçerdöverde yer alan sensörler, arazideki dane kayıplarını bölgesel olarak tespit eder. İnternet tabanlı bu sistem ile veriler bir merkezde toplanır. Böylece istatiksel veriler ortaya çıkar ve bu sonuçlara göre yorumlamalar yapılabilir. (7) Bu projenin devamında ‘Bulut Tabanlı Verim Görüntüleme, Haritalama ve Takip Sisteminin (Ülkemizde Kullanılan Biçerdöverler için) Geliştirilmesi Projesi’ yürütülmeye başlanmıştır. (8)
Hektaş ve Akıllı Tarım
Uzun yıllardır tarım sektöründe varlığını sürdüren Hektaş, tarımının gelişimine yönelik ürünleri ile hizmet verir. Akıllı tarımın öncüsü olmayı kendine ilke edinerek, çiftçinin ve tarımsal faaliyetlerin gelişimine katkılar sunar. Siz de zamanın gerisinde kalmamak ve akıllı tarım uygulamalarından faydalanmak isterseniz, Hektaş hizmetleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kaynakça
- https://www.btk.gov.tr/uploads/pages/arastirma-raporlari/akilli-tarim.pdf
- https://www.ankaratb.org.tr/lib_upload/148_Tar%C4%B1mda%20Makinele%C5%9Fme_11_09_2014.pdf
- https://www.tkteknoloji.com.tr/medya-merkezi/blog/akilli-tarim/
- https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/191492/mod_resource/content/1/SSO%20HAFTA14.pdf
- https://www.avrupa.info.tr/tr/proje/turkiyede-bir-ciftlik-danismanlik-sistemi-kurulmasina-yonelik-teknik-destek-projesi-7861
- https://www.tarbigem.com.tr/tarim-ve-orman-bakanligi-ciftlik-danismanlik-sistemi-bolgesel-egitimi-duzenliyor
- https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/118813
- https://arastirma.tarimorman.gov.tr/koyunculuk/Menu/76/Tarim-4-0
- http://www.tarmakbir.org/haberler/atp/atprapor.pdf
- http://www.akillitarim.org/tr/#
Benzer Bloglar
-
1 Mayıs 2023
Biber Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Biber Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele1 Mayıs 2023 Bitki Koruma -
27 Mart 2023
Biber Gübreleme Nasıl Olmalı?
Biber Gübreleme Nasıl Olmalı?27 Mart 2023 Bitki Besleme -
21 Mart 2023
Biber Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Biber Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?21 Mart 2023 Bitki Koruma -
20 Mart 2023
Biber Nasıl Sulanmalı?
Biber Nasıl Sulanmalı?20 Mart 2023 Bitki Besleme -
16 Mart 2023
Türkiye’de Biber Hangi Bölgede ve İklimde Yetişir?
Türkiye’de Biber Hangi Bölgede ve İklimde Yetişir?16 Mart 2023 Bitki Koruma -
10 Mart 2023
Biber Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Biber Nasıl Yetiştirilir?
Biber Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Biber Nasıl Yetiştirilir?10 Mart 2023 Bitki Koruma -
7 Mart 2023
Nektarin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Nektarin Nasıl Yetiştirilir?
Nektarin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Nektarin Nasıl Yetiştirilir?7 Mart 2023 Bitki Koruma -
24 Mart 2023
Kayısı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kayısı Nasıl Yetiştirilir?
Kayısı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kayısı Nasıl Yetiştirilir?24 Mart 2023 Bitki Koruma -
15 Mart 2023
Kanola Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Kanola Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele15 Mart 2023 Bitki Koruma -
14 Ocak 2024
Nektarin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Nektarin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele14 Ocak 2024 Bitki Koruma -
8 Ocak 2024
Nektarin Gübreleme Nasıl Olmalı?
Nektarin Gübreleme Nasıl Olmalı?8 Ocak 2024 Bitki Besleme -
17 Aralık 2023
Nektarin Ağaçları Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Nektarin Ağaçları Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?17 Aralık 2023 Bitki Koruma -
21 Kasım 2023
Nektarin Nasıl Sulanmalı?
Nektarin Nasıl Sulanmalı?21 Kasım 2023 Bitki Besleme -
12 Ağustos 2023
Türkiye’de Nektarin Hangi Bölgede ve Mevsimde Yetişir?
Türkiye’de Nektarin Hangi Bölgede ve Mevsimde Yetişir?12 Ağustos 2023 Bitki Koruma -
1 Temmuz 2023
Kayısı Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Kayısı Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele1 Temmuz 2023 Bitki Koruma -
15 Haziran 2023
Kayısı Gübreleme Nasıl Olmalı?
Kayısı Gübreleme Nasıl Olmalı?15 Haziran 2023 Bitki Besleme -
2 Haziran 2023
Kayısı Nasıl Sulanmalı?
Kayısı Nasıl Sulanmalı?2 Haziran 2023 Bitki Besleme -
11 Mayıs 2023
Kayısı Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Kayısı Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?11 Mayıs 2023 Bitki Koruma -
3 Nisan 2023
Türkiye’de Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?3 Nisan 2023 Bitki Koruma -
8 Mart 2023
Kanola Gübreleme Nasıl Olmalı?
Kanola Gübreleme Nasıl Olmalı?8 Mart 2023 Bitki Besleme -
1 Mart 2023
Kanola Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Kanola Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?1 Mart 2023 Bitki Koruma -
27 Şubat 2023
Kanola Nasıl Sulanmalı?
Kanola Nasıl Sulanmalı?27 Şubat 2023 Bitki Besleme -
21 Şubat 2023
Türkiye’de Kanola Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Kanola Hangi Bölgede Yetişir?21 Şubat 2023 Bitki Koruma -
11 Şubat 2023
Kanola Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kanola Nasıl Yetiştirilir?
Kanola Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kanola Nasıl Yetiştirilir?11 Şubat 2023 Bitki Koruma -
1 Şubat 2023
Toprak Asitlenmesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Toprak Asitlenmesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?1 Şubat 2023 Akıllı Tarım -
28 Ocak 2023
Hassas Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?
Hassas Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?28 Ocak 2023 Akıllı Tarım -
16 Ocak 2023
Dikey Tarım Nedir?
Dikey Tarım Nedir?16 Ocak 2023 Akıllı Tarım -
12 Ekim 2022
Biçerdöverle Hasat Nasıl Yapılır?
Biçerdöverle Hasat Nasıl Yapılır?12 Ekim 2022 Akıllı Tarım -
9 Ekim 2022
Erozyon Nedir?
Erozyon Nedir?9 Ekim 2022 Akıllı Tarım -
7 Ekim 2022
Yabancı Otlarla Mücadele Nasıl Yapılır?
Yabancı Otlarla Mücadele Nasıl Yapılır?7 Ekim 2022 Bitki Koruma -
5 Ekim 2022
Ceviz Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Ceviz Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele5 Ekim 2022 Bitki Koruma -
2 Ekim 2022
Ceviz Gübreleme Nasıl Olmalı?
Ceviz Gübreleme Nasıl Olmalı?2 Ekim 2022 Bitki Besleme -
1 Ekim 2022
Ceviz Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Ceviz Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?1 Ekim 2022 Bitki Koruma -
28 Eylül 2022
Ceviz Nasıl Sulanmalı?
Ceviz Nasıl Sulanmalı?28 Eylül 2022 Bitki Besleme -
26 Eylül 2022
Türkiye’de Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?26 Eylül 2022 Bitki Koruma -
25 Eylül 2022
Ceviz Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Ceviz Nasıl Yetiştirilir?
Ceviz Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Ceviz Nasıl Yetiştirilir?25 Eylül 2022 Bitki Koruma -
22 Eylül 2022
Fındık Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Fındık Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele22 Eylül 2022 Bitki Koruma -
21 Eylül 2022
Fındık Gübreleme Nasıl Olmalı?
Fındık Gübreleme Nasıl Olmalı?21 Eylül 2022 Bitki Besleme -
18 Eylül 2022
Fındık Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Fındık Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?18 Eylül 2022 Bitki Koruma -
14 Eylül 2022
Fındık Nasıl Sulanmalı?
Fındık Nasıl Sulanmalı?14 Eylül 2022 Bitki Besleme -
11 Eylül 2022
Türkiye’de Fındık Hangi Mevsimde Yetişir?
Türkiye’de Fındık Hangi Mevsimde Yetişir?11 Eylül 2022 Bitki Koruma -
8 Eylül 2022
Fındık Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Fındık Nasıl Yetiştirilir?
Fındık Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Fındık Nasıl Yetiştirilir?8 Eylül 2022 Bitki Koruma -
7 Eylül 2022
Organik Tarım Nedir? Organik Tarım Nasıl Yapılır?
Organik Tarım Nedir? Organik Tarım Nasıl Yapılır?7 Eylül 2022 Akıllı Tarım -
3 Eylül 2022
Torfta Bitki Nasıl Yetiştirilir?
Torfta Bitki Nasıl Yetiştirilir?3 Eylül 2022 Akıllı Tarım -
2 Eylül 2022
Bitki Beslemesinde Kalsiyum Neden Önemlidir?
Bitki Beslemesinde Kalsiyum Neden Önemlidir?2 Eylül 2022 Bitki Besleme -
30 Ağustos 2022
Bitkilerde Demir Eksikliği Nedir? Nasıl Giderilir?
Bitkilerde Demir Eksikliği Nedir? Nasıl Giderilir?30 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
27 Ağustos 2022
Damla Sulama Sisteminin Yararları Nelerdir?
Damla Sulama Sisteminin Yararları Nelerdir?27 Ağustos 2022 Akıllı Tarım -
24 Ağustos 2022
Toprak Analizine Göre Gübreleme Nasıl Yapılır?
Toprak Analizine Göre Gübreleme Nasıl Yapılır?24 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
23 Ağustos 2022
Patates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Patates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele23 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
20 Ağustos 2022
Patates Gübreleme Nasıl Olmalı
Patates Gübreleme Nasıl Olmalı20 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
18 Ağustos 2022
Patates Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Patates Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?18 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
17 Ağustos 2022
Patates Nasıl Sulanmalı?
Patates Nasıl Sulanmalı?17 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
16 Ağustos 2022
Türkiye’de Patates Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Patates Hangi Bölgede Yetişir?16 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
14 Ağustos 2022
Patates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Patates Nasıl Yetiştirilir?
Patates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Patates Nasıl Yetiştirilir?14 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
12 Ağustos 2022
Çilek Gübreleme Nasıl Olmalı
Çilek Gübreleme Nasıl Olmalı12 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
11 Ağustos 2022
Çilek Nasıl Sulanmalı
Çilek Nasıl Sulanmalı11 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
7 Ağustos 2022
Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele7 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
2 Ağustos 2022
Çilek Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
Çilek Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir2 Ağustos 2022 2 dk Bitki Koruma -
29 Temmuz 2022
Çilek Hangi Mevsimde ve Hangi Bölgede Yetişir?
Çilek Hangi Mevsimde ve Hangi Bölgede Yetişir?29 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
25 Temmuz 2022
Çilek Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Çilek Nasıl Yetiştirilir?
Çilek Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Çilek Nasıl Yetiştirilir?25 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
20 Temmuz 2022
Domates Gübreleme Nasıl Olmalı
Domates Gübreleme Nasıl Olmalı20 Temmuz 2022 Bitki Besleme -
17 Temmuz 2022
Domates Nasıl Sulanmalı
Domates Nasıl Sulanmalı17 Temmuz 2022 Bitki Besleme -
14 Temmuz 2022
Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele14 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
11 Temmuz 2022
Domates Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
Domates Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir11 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
8 Temmuz 2022
Türkiye’de Domates Hangi Bölgede Yetişir
Türkiye’de Domates Hangi Bölgede Yetişir8 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
5 Temmuz 2022
Domates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Domates Nasıl Yetiştirilir?
Domates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Domates Nasıl Yetiştirilir?5 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
4 Temmuz 2022
Zeytinde Gübreleme Nasıl Olmalı
Zeytinde Gübreleme Nasıl Olmalı4 Temmuz 2022 Bitki Besleme -
1 Temmuz 2022
Elma Ağaçlarında Gübreleme Nasıl Olmalı
Elma Ağaçlarında Gübreleme Nasıl Olmalı1 Temmuz 2022 Bitki Besleme -
27 Haziran 2022
Zeytinde Sulama Nasıl Olmalı
Zeytinde Sulama Nasıl Olmalı27 Haziran 2022 Bitki Besleme -
23 Haziran 2022
Elma Ağacı Nasıl Sulanmalı
Elma Ağacı Nasıl Sulanmalı23 Haziran 2022 Bitki Besleme -
19 Haziran 2022
Zeytin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Zeytin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele19 Haziran 2022 Bitki Koruma -
15 Haziran 2022
Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır
Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır15 Haziran 2022 Akıllı Tarım -
12 Haziran 2022
Elma Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Elma Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele12 Haziran 2022 Bitki Koruma -
11 Haziran 2022
Zeytin Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Zeytin Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?11 Haziran 2022 Bitki Koruma -
6 Haziran 2022
Örtü Altı Yetiştiriciliği Nedir? Nasıl Yapılır?
Örtü Altı Yetiştiriciliği Nedir? Nasıl Yapılır?6 Haziran 2022 Akıllı Tarım -
3 Haziran 2022
Elma Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
Elma Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir3 Haziran 2022 Bitki Koruma -
30 Mayıs 2022
Zeytin Hangi Bölgede Yetişir?
Zeytin Hangi Bölgede Yetişir?30 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
25 Mayıs 2022
Tarımda Kışlık Bakım ve Mücadele
Tarımda Kışlık Bakım ve Mücadele25 Mayıs 2022 Akıllı Tarım -
21 Mayıs 2022
Türkiye’de Elma Hangi Bölgede Yetişir
Türkiye’de Elma Hangi Bölgede Yetişir21 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
16 Mayıs 2022
Zeytin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Zeytin Nasıl Yetiştirilir
Zeytin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Zeytin Nasıl Yetiştirilir16 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
15 Mayıs 2022
Kış Aylarında Meyve Ağacı Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Kış Aylarında Meyve Ağacı Bakımı Nasıl Yapılmalı?15 Mayıs 2022 Akıllı Tarım -
14 Mayıs 2022
Elma Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Elma Nasıl Yetiştirilir?
Elma Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Elma Nasıl Yetiştirilir?14 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
12 Mayıs 2022
Şeker Pancarında Gübreleme Nasıl Olmalı?
Şeker Pancarında Gübreleme Nasıl Olmalı?12 Mayıs 2022 Bitki Besleme -
11 Mayıs 2022
Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Sulama
Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Sulama11 Mayıs 2022 Bitki Besleme -
7 Mayıs 2022
Şeker Pancarı Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?
Şeker Pancarı Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?7 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
3 Mayıs 2022
Türkiye’de Şeker Pancarı Hangi Bölgede Yetişir
Türkiye’de Şeker Pancarı Hangi Bölgede Yetişir3 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
1 Mayıs 2022
Şeker Pancarı Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Şeker Pancarı Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?1 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
30 Nisan 2022
Şeker Pancarı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Şeker Pancarı Nasıl Yetiştirilir?
Şeker Pancarı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Şeker Pancarı Nasıl Yetiştirilir?30 Nisan 2022 Bitki Koruma -
26 Nisan 2022
Topraksız (Hidroponik) Tarım Nedir?
Topraksız (Hidroponik) Tarım Nedir?26 Nisan 2022 Akıllı Tarım -
28 Nisan 2022
Nematodların Genel Özellikleri Nelerdir?
Nematodların Genel Özellikleri Nelerdir?28 Nisan 2022 Bitki Koruma -
26 Nisan 2022
Buğday Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Buğday Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?26 Nisan 2022 Bitki Koruma -
25 Nisan 2022
Türkiye’de Buğday Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Buğday Hangi Bölgede Yetişir?25 Nisan 2022 Akıllı Tarım -
23 Nisan 2022
Buğdayda Gübreleme Nasıl Olmalı?
Buğdayda Gübreleme Nasıl Olmalı?23 Nisan 2022 Bitki Besleme -
20 Nisan 2022
Buğdayda Sulama Nasıl Olmalı?
Buğdayda Sulama Nasıl Olmalı?20 Nisan 2022 Bitki Besleme -
14 Nisan 2022
Tarımda Teknoloji Kullanımı ve Popüler Tarım Teknolojileri
Tarımda Teknoloji Kullanımı ve Popüler Tarım Teknolojileri14 Nisan 2022 Akıllı Tarım -
13 Nisan 2022
Buğday Yetiştiriciliğine Dair Her Şey
Buğday Yetiştiriciliğine Dair Her Şey13 Nisan 2022 Akıllı Tarım -
9 Nisan 2022
Mısırda Sulama Nasıl Olmalı
Mısırda Sulama Nasıl Olmalı9 Nisan 2022 Bitki Besleme -
5 Nisan 2022
Mısırda Bitki Besleme Nasıl Olmalı?
Mısırda Bitki Besleme Nasıl Olmalı?5 Nisan 2022 Bitki Besleme -
3 Nisan 2022
Mısır Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele
Mısır Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele3 Nisan 2022 Bitki Koruma -
30 Mart 2022
Mısır Ne Zaman Ekilir?
Mısır Ne Zaman Ekilir?30 Mart 2022 Akıllı Tarım -
28 Mart 2022
Mısır Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Mısır Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?28 Mart 2022 Akıllı Tarım -
23 Mart 2022
İş Güvenliğinde İkinci Adım
İş Güvenliğinde İkinci Adım23 Mart 2022 Akıllı Tarım -
20 Mart 2022
Nematod Mücadelesinin İpuçları
Nematod Mücadelesinin İpuçları20 Mart 2022 Bitki Koruma -
19 Mart 2022
Sulama Teknolojileri
Sulama Teknolojileri19 Mart 2022 Akıllı Tarım -
17 Mart 2022
Rakamlarla Domates
Rakamlarla Domates17 Mart 2022 Akıllı Tarım -
13 Mart 2022
İlaçlama Sonrasında İş Güvenliği Adımları
İlaçlama Sonrasında İş Güvenliği Adımları13 Mart 2022 Bitki Koruma -
12 Mart 2022
Pamukta Bitki Besleme Nasıl Olmalı?
Pamukta Bitki Besleme Nasıl Olmalı?12 Mart 2022 Akıllı Tarım -
10 Mart 2022
Pamuk Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Pamuk Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele10 Mart 2022 Akıllı Tarım -
6 Mart 2022
Rakamlarla Patates
Rakamlarla Patates6 Mart 2022 Bitki Koruma -
5 Mart 2022
Türkiye’de Pamuk Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Pamuk Hangi Bölgede Yetişir?5 Mart 2022 Bitki Besleme -
3 Mart 2022
Yeni Nesil İleri Teknoloji Gübre Nedir?
Yeni Nesil İleri Teknoloji Gübre Nedir?3 Mart 2022 Bitki Besleme -
2 Mart 2022
Karasinek İle Neden Mücadele Edilmeli
Karasinek İle Neden Mücadele Edilmeli2 Mart 2022 Bitki Koruma -
28 Şubat 2022
Pamukta Sulama Nasıl Olmalı?
Pamukta Sulama Nasıl Olmalı?28 Şubat 2022 Bitki Koruma -
25 Şubat 2022
Tarımda Uzaktan Erişim Araçları Geleceği Şekillendiriyor
Tarımda Uzaktan Erişim Araçları Geleceği Şekillendiriyor25 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
20 Şubat 2022
Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?20 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
18 Şubat 2022
Turunçgil Ailesi
Turunçgil Ailesi18 Şubat 2022 Bitki Koruma -
16 Şubat 2022
Pamuk Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Pamuk Nasıl Yetiştirilir?
Pamuk Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Pamuk Nasıl Yetiştirilir?16 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
15 Şubat 2022
Tarımın Doğru Bilinen Yanlışları
Tarımın Doğru Bilinen Yanlışları15 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
11 Şubat 2022
Bitki Besleme Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bitki Besleme Hakkında Bilmeniz Gerekenler11 Şubat 2022 Bitki Besleme -
10 Şubat 2022
Silajlık Mısır Çeşidinin Önemi
Silajlık Mısır Çeşidinin Önemi10 Şubat 2022 Tohum -
7 Şubat 2022
Bitki Koruma Ürünlerini Uygularken Nelere Dikkat Edilmeli
Bitki Koruma Ürünlerini Uygularken Nelere Dikkat Edilmeli7 Şubat 2022 Bitki Koruma -
5 Şubat 2022
Şekerpancarı Püf Noktaları
Şekerpancarı Püf Noktaları5 Şubat 2022 Bitki Koruma -
2 Şubat 2022
Tarımda Yeni Trend: Sensörler
Tarımda Yeni Trend: Sensörler2 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
30 Ocak 2022
Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü İle Mücadelenin İpuçları
Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü İle Mücadelenin İpuçları30 Ocak 2022 Bitki Koruma -
26 Ocak 2022
Tohum Islah Çalışmaları
Tohum Islah Çalışmaları26 Ocak 2022 Tohum -
24 Ocak 2022
Blok Zinciri Teknolojisi Tarımda Şeffaflığın Anahtarı
Blok Zinciri Teknolojisi Tarımda Şeffaflığın Anahtarı24 Ocak 2022 Akıllı Tarım -
21 Ocak 2022
Gübreleme Önerileri
Gübreleme Önerileri21 Ocak 2022 Bitki Koruma -
20 Ocak 2022
Domateste Trend Çeşitler
Domateste Trend Çeşitler20 Ocak 2022 Tohum -
17 Ocak 2022
Bitki Korumanın Yeni Yüzü
Bitki Korumanın Yeni Yüzü17 Ocak 2022 Bitki Koruma -
15 Ocak 2022
Örtü Altı Tarım Hektaş İle Gelişiyor
Örtü Altı Tarım Hektaş İle Gelişiyor15 Ocak 2022 Akıllı Tarım -
11 Ocak 2022
İnhibitörlü Gübreler
İnhibitörlü Gübreler11 Ocak 2022 Bitki Besleme -
10 Ocak 2022
Tarımda da Önce İş Güvenliği
Tarımda da Önce İş Güvenliği10 Ocak 2022 Akıllı Tarım -
7 Ocak 2022
Elmada Hektaş İmzası
Elmada Hektaş İmzası7 Ocak 2022 2 dk Bitki Koruma -
3 Ocak 2022
Modern Tarımın En Yeni Üyesi: Drone
Modern Tarımın En Yeni Üyesi: Drone3 Ocak 2022 Akıllı Tarım